Er wordt vaak gesproken over haaruitval bij mannen, maar ook bij vrouwen vormt dit dikwijls een probleem. Zo’n 54% van Belgische vrouwen heeft haarproblemen. Maar hoe komt dat? Op welke leeftijd ontstaan klachten? En wat kan je eraan doen? Je leest het hier.

Wat veroorzaakt haaruitval bij vrouwen?

haarverlies bij vrouwen

Haaruitval is een verrassend veel voorkomend haarprobleem bij vrouwen. Meer dan de helft van alle Belgische vrouwen heeft er ooit last van - en toch lijkt het alsof er amper over gesproken wordt. Naast erfelijke factoren, kan haarverlies zowel bij vrouwen als mannen het gevolg zijn van verschillende oorzaken:

  • seizoensveranderingen

  • zware periodes van stress

  • een ongezonde levensstijl

  • een vitaminetekort (bv. ijzer of zink)

  • medische redenen, zoals auto-immuunziekten, chemotherapie of chirurgische ingrepen.

overgang haaruitval

Maar bij vrouwen kunnen we ook enkele unieke oorzaken voor haaruitval vinden. Haarproblemen bij vrouwen worden immers vaak veroorzaakt door veranderingen in de hormonenbalans, zoals:

  • bij de overgang, ook wel menopauze genoemd

  • na de bevalling

  • bij een miskraam of abortus

  • wanneer je start of stopt met de anticonceptiepil

Ook bepaald ziektes, zoals bijvoorbeeld schildklierziektenof anorexia2, kunnen gepaard gaan met haarverlies. En mogen die ziektes nu net iets meer voorkomen bij vrouwen! Het is dus belangrijk om te achterhalen wat je klachten veroorzaakt om je haarproblemen goed te kunnen behandelen.

Op welke leeftijd ontstaan klachten?




40% van alle vrouwen ervaart bij een leeftijd van 50 jaar haarverlies.

Klachten van haaruitval kunnen bij vrouwen op alle leeftijden ontstaan, maar komen meer voor hoe ouder je wordt. Volgens een studie uit 2015 van de Journal of the American Academy of Dermatology3 ervaart zo’n 40% van alle vrouwen bij een leeftijd van 50 jaar haarverlies.

Dat kan enerzijds te maken hebben met de overgang, een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval bij vrouwen, die gemiddeld begint aan 51 jaar4. Maar het kan ook gewoon komen doordat je haarzakjes op oudere leeftijd beginnen krimpen en het haar zo minder wordt gevoed.

Dit zorgt ervoor dat je haar dunner en fijner wordt en je haarvezels vatbaarder worden voor externe factoren, zoals stress of een vitaminetekort, waardoor het sneller uitvalt. Ook kenmerkend voor haaruitval bij vrouwen is dat de groeifase van het haar korter wordt en het langer duurt voordat nieuw haar begint te groeien.

 

Hoe ziet dat haarverlies er precies uit?

Haaruitval ziet er bij vrouwen een pak anders uit dan mannen! Bij mannen schuift de haargrens naar achter, terwijl het haar bij vrouwen vooral dunner wordt en het haarvolume afneemt. Je zal als vrouw dus eerder het gevoel hebben dat je staartje over het algemeen dunner is dan voorheen of merken dat je haar wat dunner wordt rond je middenscheiding en je haarscheiding dus wat breder wordt.

beste middel tegen haaruitval

Wat kan je eraan doen?

Allemaal goed en wel, maar wat is nu het beste middel tegen haaruitval?

Als vrouw is het zeker belangrijk dat je in eerste instantie goed naar de achterliggende oorzaken van je haaruitval en dunner wordend haar kijkt, want dat zal een indicatie geven over hoe je het best kan behandelen. Een goede eerste start is de achterliggende oorzaak van de haaruitval te behandelen, zoals bijvoorbeeld je stress verminderen of je vitaminetekort aanvullen.

stress vitamine tekort

En ook enkele algemene tips, zoals een gezond dieet en goede verzorging van je haar, kunnen jou steeds ondersteuning bieden. Hetzelfde geldt voor bepaalde vitamines en mineralen, die jou ook kunnen helpen en bijstaan in je zoektocht naar dat sterke, gezonde en prachtige haar:

  • Zink draagt bij tot een normale eiwitsynthese, zoals die van keratine

  • Vitamine B6 speelt eveneens een rol in de vorming van keratine

  • Seleen is een antioxidant en zorgt voor gezond haar (én nagels!)

  • Ook biotine of vitamine B8 is heel gekend voor het behoud van gezond haar